Om mitt arbete

Den etik jag följer i mitt arbete är att låta möblerna ha en historia. Jag arbetar efter att göra minsta möjliga åtgärd och använder traditionella tekniker och reversibla material som är historiskt beprövade. Genom att lämna in dina möbler till mig hjälper du inte bara till att värna om jordens resurser genom hållbar konsumtion, du värnar även om bevarandet av hantverkskunskap.

Jag brukar förklara skillnaden mellan möbelrenovering, -restaurering och -konservering med ett kök. När du renoverar ett kök så blåser du ut allt utom i bästa fall stommen och rörledningarna för att sedan bygga upp ett nytt kök. Vid en restaurering så behåller du placeringen av skåp och bänkar samt dess skåpluckor och lådor. Bänkskivorna höjs upp till en praktiskt arbetshöjd och du ser till att inga rör läcker och ser till att alla ytor är hela och fräscha. Köket ser ut som det gjorde innan men är användbart och uppfräschat. Vid en konservering ser du till att ingenting är i risk att skadas mer men lämnar resterande i sitt befintliga skick.

Mitt arbete hamnar på restaurering mot konservering då det för mig är lika viktigt att bevara möblerna som historien de bär med sig.

Om mig

 Mitt namn är Pernilla Blixt, jag har mästarbrev i möbelrestaurering och är verksam i Göteborg med egen verkstad sedan 2016.

Min utbildning började med 5 års studier vid Hantverkscentrum i Tibro som avslutades med gesällbrev och silvermedalj i möbelrestaurering 2010. Efter examen reste jag ut på en s.k. gesällvandring i Nord-Europa och praktiserade hos mästare på bl.a. Windsor Castle i England, Amalienborgs Palats och Nationalhistoriska Museet i Danmark, och Rijksmuseum i Nederländerna. 2017 tog jag mitt mästarbrev och driver idag en av de få möbelrestaureringsverkstäderna i Göteborg.